Tankar om fenomen som t.ex Wikileaks

Har någon av er haft en ”magkänsla” av att Wikileaks inte riktigt fungerar som det utger sig att göra.
Det kanske var så ifrån början men kanske det är på väg att bli utnyttjat av de krafter som de säger sig bekämpa.
Lite mer utvecklat…..

I en demokrati så behöver ju folket få något att sysselsätta sig och vara engagerade i.
Få en känsla av att de har insyn i vad makthavarna sysslar med.
Vara upptagna av helt enkelt.

Många kan vara engagerade med Robinsson och Idol på TV.
De mer kritiska kan engageras av ”kalla fakta” och ”uppdrag granskning”.
De ”ännu mer kritiska”  måste det finnas lite starkare arsenal för att lyckas med.
Det är här sådant som Wikileaks kommer in.

Om jag varit ”ljusskygg makthavare” så hade jag utan att tveka utnyttjat något som Wikileaks där jag hade läckt noga utvalt material. Chockerande material där ”några huvuden får rulla” men inget som skulle hota maktbalansen i det stora hela.
För att göra det ännu mer trovärdigt så skulle jag ge sken av att bekämpa Wikileaks. Helst med ojusta medel och anklagelser.
Makthavarna (i detta fallet jag) skulle på så sätt bli avskydda och Wikileaks ännu trovärdigare.

Och hela folket skulle tro att de var något på spåret och hade insyn.
Men i verkligheten skulle ingen ha någon egentlig insyn i något av vikt.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla inlägg, Övrigt, Politik. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Tankar om fenomen som t.ex Wikileaks

 1. HEMIMAMMA skriver:

  Mycket tänkvärt inlägg… ”Follow the money”Hemikram ♥

 2. HEMIMAMMA skriver:

  hmm… ingen annan?? helghemikramknuffar ♥

 3. superzeke skriver:

  hej HemiTror att många uppfattar blogginlägget som negativt vilket inte är meningen.Lyssnar själv på Idol och ”Uppdrag granskning” är en riktig favorit hos mig.Wikileaks är mycket intressant.Ville bara peka på att detta sätt med desinformation är makthavarnas ”modus operandi” (det sätt som de arbetar på).Nu skall jag snart se 3 timmar inspelat ”familjen Sopranos”. Skall Tony och Carmela återförenas, det lär jag snart få veta.

 4. HEMIMAMMA skriver:

  Folk är rädda för att se samband… det är därför konspirationer är så fascinerande och skrämmande på samma gång, liksom budbärarna måste vara knäppa….För ingen vill att världen skall vara så cynisk och komplicerad…

 5. fiffy skriver:

  MYCKET bra skrivet inlägg!! =)

 6. HEMIMAMMA skriver:

  knuffar!

 7. Vajra skriver:

  Sannolikheten att wikileak är en delvis marionett i någon annans händer är påtagligt för informationen kommer delvis från bluffmakarens egna skrivbord.Vad som fattas är riktiga researchers som sammanfattar informationen, och tänker tvärs igenom dess information i relation till sammmanhanget.Vad som är att ta i beakting att även om det sammanfattas likt uppdrag granskning så får du en viss styrning och är då inte ett helhetsberepp och därför kan även folk styras delvis i den riktningen som man vill…precis som du misstänker wikileaks för.En annan faktor är att folk måste använda sig av sin intuition som skär igenom koncept, som du nämner magkänsla.Ställ dig själv frågor i särskilda ämnen när dessa skärskådas i media….vad får du för svar eller vilka vidare frågor vill du ställa och undersöka.Här är poängen med äkta demokrati….men det krävs att människor engagerar sig…vilket inte alls är lätt i det politiska system som vi har nu….för det är inte användar vänligt utan endast vänligt för dem som är i politiska ringen.Den största faktorn som gör att folk blir manipulerade är folks egna omedvetenhet eller deras vilja att inte engagera sig.Engagemanget väcks allt för långsamt till liv, men yttre omständigheter likt en havererande globalt ekonomisk system kan möjligtvis väcka medelsvensson, om dem inte låter rädslan och den inprogrammerade beteendet ”från vaggan till graven” styra. dvs man väntar på politiker skall välja och hjälpa den enskilde. vilket är det samma som att tro att en fångvaktare skall kunna häva din fängelsedom, det låter sig icke göras.

  • superzeke skriver:

   tack Vajra för din insiktsfulla kommentarHelt riktigt, och det är inte helt lätt att skärskåda media.Mycket magkänsla får man ha och stundom så blir man lurad ändå.Det är bara att försöka ”hålla sig vaken” så gott det går.janne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s