Enkel förklaring av petrodollarsystemet

På grund av oroligheterna i mellanöstern så tänkte jag skriva ett inlägg om själva grundorsaken till varför USA ”blandar sig i leken” med sådan envishet. Jag har sett flera debattprogram och massor av nyhetssändningar men ”konstigt nog” så tas aldrig själva kärnan i det hela upp. Det som tas upp är en massa sidoinformation som i.o.f.s kan vara intressant men varför inte förklara själva grundorsaken.

Grundorsaken är det som kallas ”Petrodollarn” och som handlar om den överenskommelse som USA i början av 70-talet gjorde med Saud-arabien och OPEC att all olja som såldes skulle säljas i dollar. Denna överenskommelse gjordes med hela USA-s krigsmaskin som effektivt ”påtryckningsmedel” och gick ut på att USA lovade att beskydda Saud-arabiens härskare och se till att de behöll makten förutsatt att de såg till att all olja såldes i dollar-valutan.

Då kanske ni undrar varför det är så avgörande att oljan säljs i dollar. Jag tänker här försöka skriva en ytterst förenklad förklaringsmodell. Utifrån den så kan ni sedan själv vidareutveckla det hela.
Så här följer försöket till förklaring…..

Tänk er att det bara finns 4 länder i världen.
USA, Saudiarabien, Grekland och Sverige.
Av dessa länder så är det bara USA som har vapen (skjutvapen, flygplan, bomber och så vidare).
Sverige och Grekland har naturtillgångar i alla former.
Saud-arabien har den livsviktiga oljan som alla länder är beroende av.

Eftersom USA har alla vapen så kan de säga till Saud-arabien att de är tvungna att sälja all olja i USA valuta (dollar) annars så kommer USA att helt enkelt invadera hela Saud-arabien med vapenmakt och döda de som inte vill sälja oljan i dollar.
Eftersom Saud- arabien vet det (och inte har vapen att försvara sig med) så kommer de att sälja all olja i USA-dollar.
Detta betyder i sin tur att det enda USA behöver göra för att få olja till sig själv är att starta en sedelpress som trycker dessa dollar i princip helt gratis för dem själva. De behöver inte producera något annat än dessa papperslappar.

Sedan så måste Sverige och Grekland också ha dollar för att köpa denna olja. Därför så måste de producera en massa råvaror som järn, skog och alla möjliga matvaror och förnödenheter som de sedan säljer till USA för att få tag i dessa dollar. Först då kan de köpa olja.
Så det enda USA behöver göra är egentligen att trycka sedlar. På detta sätt så får de allt de behöver utan att göra eller producera något själv. Det enda ytterliggare de måste se till är att de har nog med vapenmakt så att de kan förinta alla som bryter mot att oljan säljs i dollar. Makten är alltså i grunden byggd på ett våldsmonopol och inget annat.

Så nu kan ni säkert själva lista ut varför USA är så otroligt intresserade att lägga sig i alla konflikter, oftast i namnet som fredsanhängare och världsförbättrare.
Som exempel så kan man ju nämna att Saddam Hussein började med att sälja oljan i annan valuta än dollar och det gick inte att övertala honom till att återgå till dollarn. Men nu säljer Irak oljan i dollar igen. En invasion och ett krig krävdes för att ”återställa ordningen”.

Här följer en video där John Perkins berättar denna historia. Han var själv en av de ”ekonomiska torpeder” (hitman) som ”förhandlade” fram uppgörelsen med Saudarabien och OPEC. Själva historien om det börjar c:a 8 minuter in i videon men jag rekommenderar er att lyssna på hela videon. Den förklarar på ett bra sätt alla de militära operationer som USA varit inblandade i de senaste 40 åren.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla inlägg, Ekonomi och politik, Politik. Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Enkel förklaring av petrodollarsystemet

 1. Lincoln skriver:

  Jättebra skrivet, Janne!

 2. Megapax skriver:

  Tumme!Mycket intressant!

 3. Vajra skriver:

  Tjena Janneville bara tipsa om en serie som heter ”the arrivals” finns på youtube runt 50st videoklipp a 10minEn syn på omvärlden från muslimers synvinkel.lite svårt att hitta alla klipp, men laddade ner från en torrentsajt runt 39delar resten hittade jag på tuben.http://www.youtube.com/results?search_query=the+arrivals+pt+1&aq=1Ha det gottVajra

 4. HEMIMAMMA skriver:

  Tack för en bra förenklad förklaring. Jag kommer att reblogga och sprida…och tack för ”The arrival” också!Hemikram

 5. TheArrivals skriver:

  Alla 51 delar med svensk text finns uppe på tankaner, tankafetast & Swesub.tv

 6. HEMIMAMMA skriver:

  Hej Zeke… Jag gjorde det där skojiga testet du hade i något inlägg som jag inte hittar längre…Det blev ett skojigt resultat som jag hade tänkt att reblogga…Är allt bra? Du har inte kommenterat hos mig på länge…är du argt på mig för något? eller ska jag vara orolig?Hemikram

 7. HEMIMAMMA skriver:

  Länk till inlägget som jag för övrigt rebloggade från ditt test:http://blogg.aftonbladet.se/hemimammashetsiga/2011/04/hemimammas-snabba-slangar-kul-test-avklarat-0Hemikram från en lugnare vän =0)

 8. k.karlsson skriver:

  …”Det enda ytterliggare de måste se till är att de har nog med vapenmakt så att de kan förinta alla som bryter mot att oljan säljs i dollar. Makten är alltså i grunden byggd på ett våldsmonopol och inget annat”.. Och vad var det nu ordförande Mao sade om att makten växer ur en gevärspipa!!Så sant, så sant!Funderar för övrigt på att börja våldsgästa Zeke´s blogg nu när jag blivit persona non grata hos Lincoln…

 9. k.karlsson skriver:

  samt att ovanstående ståtande med signaturen ”anonym” är då k.karlsson, ökänd dissident och glädjedödare i div andra bloggar.

 10. k.karlsson skriver:

  Inget troll här så vitt mig bekant är… dock med den lilla observationen att det tycks ha gått troll i mitt försök till konversation med Lincoln!Annars endast sökande ett meningsfullt tankeutbyte, alltid lär man sig något nytt, under någorlunda civiliserade former och utan att för den sakens skull förfalla till rena personangrepp…

 11. Urban.Medin. skriver:

  Tumme och tack för visiten :)Var det inte snack om att Libyen ville ha en annan valuta också?Minns inte riktigt men har helt klart stött på det av någon anledning.Guld har jag för mig att det va, nja ORKA leta hahaMen bra inlägg 🙂

 12. Urban.Medin. skriver:

  Tack 🙂

 13. Lars Osterman skriver:

  Tror nog man missat en stor poäng med ”petrodollaröverenskommelsen”.

  Ett villkor för OPEC-länderna lär ju ha varit att då man höjde priset med 100% 1973 skulle oljeintäkterna deponeras tidsbundet i amerikanska banker som givetvis betalar ränta… men kapitalet kan förloras.

  Den stora poängen är: USA-bankerna kommer samtidigt åt att 160-faldiga depositionerna i form av fractional reserve-dollarkrediter som bankerna kräver ränta för… (enligt Lindsey WIlliams)

 14. ghostopinion skriver:

  Tack, jag översätter och puffar hos mig.

 15. Ping: Ghost:/Confessions of an Economic Hit Man/How the Petro Dollar System was forced upon the World/Video | ghostalive

 16. athenianvoice skriver:

  Petrodollarn är fortfarande INTE grundorsaken utan grund-redskapet, ”fordonet” om man så vill… Grundorsaken till USA’s roll efter kriget bygger på helt andra mål OCH andra krafter än de som ligger till grund för deras framfart… Har ingen funderat lite över att USA, inte helt själva utvecklades från häst o vagn till först på månen inom 70 år? De utsågs till att bli ”livmodern” för den Nya Världsordningen… Varken det Amerikanska, det Israeliska eller det Tyska undret är några egentliga under,… utan endast oerhört överdrivet stöd och support från mycket dolda sammanslutningar och för mycket dolda orsaker. Men det är naturligtvis helt rätt att peka på Petrodollarn för den är ”fordonet” (än så länge) som kör NWO dit de önskar!

  Om man vågar titta efter problem-reaktion-lösning-metodiken som används bakom världsarenans händelser, så hamnar man i en värld som de allra flesta inte ens erkänner finns… Vill man diskutera lösningar skall man först va säker på att man identifierat problemet i sin grund,… i annat fall bygger man bara ”trösklar” i ett rum som har ”översvämmat”. Jag är intresserad av att ”stänga av kranen”, och då är varken papperspengar, deras fiktiva värde eller ”pjäsen” runt dessa av intresse. De namn, de familjer och de företag som producerat och marknadsfört ”pjäsen” är av största intresse däremot… Man kan börja med att inse att dessa FINNS och att de facto HAR den yttersta makten i sina händer.

  • superzeke skriver:

   Hej athenianvoice och tack för din ytterst klargörande kommentar.

   Jag håller helt med i allt du skriver om att petrodollarn endast är ”grundredskapet” och att GRUNDORSAKEN är att söka bland de som ”uppfunnit” detta ”grundredskap”. Det jag ville med detta blogginlägg var alltså endast att förklara hur detta ”grundredskap” fungerar och att det finns. De flesta människor har inte ens någon aning om att det finns något sådant som ”petrodollar-systemet”, åtminstone inte vi som bor i Sverige.

   Fast som du skriver så lägger jag också huvudvikten vid att försöka förstå vilka ”De namn, de familjer och de företag som producerat och marknadsfört ”pjäsen” och att man ””kan börja med att inse att dessa FINNS och att de facto HAR den yttersta makten i sina händer””.

   Och där börjar det svåra med alla dimridåer och kulisser som man måste se igenom och ta sig förbi. Det kan vara svårt, inte minst psykologiskt, eftersom man måste vara beredd på att skippa det mesta man själv har fått inlärt. Men det är också en spännande sak när man inser att man faktiskt har mycket nytt att förstå och ta ställning till.

 17. Ping: En fjäril i Washington kan få bomber att falla i Syrien – Edward Lorenz kaosteori i modern tappning. | Peter Harold – Skrivarens blogg

 18. Ping: Ghost:/Confessions of an Economic Hit Man/How the Petro Dollar was forced upon the World/2 Videos | ghostalive

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s