Pengars urspårade funktion

Pengar skall bara vara ett hjälpmedel för oss människor och inget annat. Ett hjälpmedel för att få vår värld att fungera, inget annat. Därför skall pengarna inte kunna betraktas som en vara. Det skall alltså inte kunna gå att ”tjäna pengar på pengar” för då kommer allt att spåra. Vilket är just vad det har gjort.

De ”riktiga värdena” består av det vi  människor producerar och de tjänster och gentjänster som vi gör varandra. Det är dessa saker som är de verkliga värdena i samhället. Men i en stor grupp med människor så behövs det någon slags måttstock eller bokföring över detta annars så skulle vi inte kunna hålla reda på detta sinsemellan oss. Det är detta som pengar har till uppgift att göra. Pengar är alltså i grund och botten ett bokföringssystem.

Det betyder att de som enligt lag har hand om bokföringsystemet (pengarna) och ensamrätt på det (bankerna) helt enkelt kan styra hela samhället genom att välja ”vem som skall ha tillgång” till bokföringssystemet (pengarna). Så själva hjälpmedlet (pengarna) styr hur de reella värdena som varor och tjänster kan förverkligas istället för som det borde vara, precis tvärtom. Det har alltså blivit helt ”upp-och-nervända-världen”

Citerar här min insiktsfulla bloggarkollega Lincoln:

”Ingen skulle väl få för sig att ta betalt för själva måttstocken gällande kilo, liter, meter eller annan måttstock. Det är en liter av VARAN som kostar – man ska inte ta betalt för användandet av litermåttet. Likadant med pengar – användandet av måttstocken kr ska ingen kunna ta betalt för. När pengar ges egenskapen att besitta värden utöver att vara måttstock uppstår problem – precis som det uppstår problem om någon tog patent på måttstocken meter och krävde att alla måste betala en avgift för att använda den”

Annonser
Det här inlägget postades i Alla inlägg, Ekonomi och politik, Introduktion till penningreform, Penningreform. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Pengars urspårade funktion

 1. Farfar skriver:

  Tyvärr är denna insikt sällsynt. Banker och deras lakejer framhåller alltid pengarna så som värden. Men de enkelt skapar skulden på ett konto och det är upp till skuldtagaren att skapa värden till både räntan och skulden i återbetalningen. Ett exponentiellt växande skuldberg skapas som och återbetalningen utarmar hela vår planet. Detta är något som hela miljörörelsen missat. De förstår inte hur pengasystemet fungerar.

  • superzeke skriver:

   Ja jag vet. Det verkar finnas en slags tankevurpa i detta. Det är fantastisk att ingen ser igenom detta. Det är på något sätt för enkelt.Har en känsla att systemet är så otroligt korkat att de flesta normala människor inte kan tro att något så korkat kan förekomma. Har försökt prata med flera intelligenta personer men jag märker att de inte ”tar till sig det”.Janne

 2. Farfar skriver:

  Själv är jag ovän med hela släkten. Vi får väl se när de ändrar sig. Trevlig blogg du har.

  • superzeke skriver:

   Ha ha, känner igen det där. Man känner sig som ett UFO ungefär.Kul att du gillade bloggen, välkommen tillbaka.Janne

 3. Lincoln skriver:

  Bra skrivet, Janne!Jo, det är ju inte svårare än så. Men jag tror just att de snurrar till det så för många med lögner och förvrängningar att folk tror att ”det är svårt”. Folk har blivit så domesticerade till att bara kunna sin lilla sak att de tenderar att bli fackidioter som bara sitter på sin lilla gren utan förmåga att se större sammanhang. Och det gäller särskilt de ”intelligenta – jag tycker oftast det är mycket enklare att prata med ”vanligt folk”, de är oftast betydligt mer ifrågasättande. Men det var väl därför som det inte gick så bra för dem i skolan – i skolan är det ”ointelligent” att ifrågasätta. Som jag ser det mer och mer är skolan bara ett dresseringsinstrument där ”intelligenta” människor som saknar förmåga att ”look outside the box” gynnas medan ifrågasättande människor förnedras till att tro att de är dumma i huvudet. Ett effektivt sätt att tysta kritik och beskära seendet med.Pengar är en social konstruktion om vad vi vill ha som måttstock vid byten av värden. Till skillnad från liter och kilo är den något som vi alla måste hitta konsensus till i genom demokratin för att demokrati ska ha en mening. Om affären börjar mixtra med vågen för att skapa sig en extra förtjänst bryter han mot den sociala normen över vad ett kilo är och handlaren gör sig skyldig till bedrägeri. Samma sak borde gälla om man mixtrar med den sociala normen för vad pengar är.Undrar förresten om de liberalreligiösa vill ha ett ”fritt måttsystem gällande kilo, meter, liter etc också? Fan, vilken djävla ordbajsare jag är! Verkar inte som om jag kan skriva kort!Ha det gott, Janne!Tumme så klart!

  • superzeke skriver:

   Tack ska du ha.Jag får väl svänga över till dig och tjata lite jag också :-)Janne

 4. HEMIMAMMA skriver:

  Knuffar lite häringa och slänger åt LINCOLN OCKSÅ EN HEMIKRAMHemikram

 5. Brain Seltzer skriver:

  ”Folk har blivit så domesticerade till att bara kunna sin lilla sak att de tenderar att bli fackidioter…”Trodde domesticerade betydde något helt annat……

 6. Mavera skriver:

  Mycket bra och pedagogiskt skrivet, Janne!Det borde vara så som du skriver, enligt logikens alla regler, att pengar ska fungera som ett betalningsmedel och inte som en produkt. Men i vår verklighet har pengarna förvandlats till något som man kan tjäna på. Ja, och jantelagen, tyvärr, är mycket stark. Om man är annorlunda eller tänker annorlunda så blir man stämplad som konstig (i bästa fall) eller rent av galen:)

 7. jan carlsson skriver:

  varför låter vi oss hunsas och utnyttjas av dessa parasiter på samhällskroppen!bra skrivet Zeke!!!!!

 8. HEMIMAMMA skriver:

  Knuffar igen!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s