Folkets starkaste maktmedel…..statliga SBAB

Det är bankerna som har den absoluta makten i samhället och dessa är privatägda.
Alla utom det statsägda SBAB (som är både bank och bolåneinstitut).  Eftersom det är bankerna som är makthavarna i samhället så är det statliga SBAB folkets absolut  mäktigaste vapen att kunna bedriva en  solidariskt inriktad politik. Jag går så långt att jag säger det inte finns en möjlighet att bedriva en solidarisk politik om bankerna motsäger sig det. Skall försöka förklara varför…..

1. Banksystemet har den absoluta makten i samhället. Detta därför att alla pengar skapas genom bankernas utlåning. Om vi får en solidariskt inriktad regering och bankerna skulle vilja ”sänka den” så är det  enda de behöver göra att sluta låna ut pengar  (till företag, privatpersoner, stat och kommun). Då tar pengarna snart slut i samhället och det blir snabbt depression och den styrande regeringen lastas för detta. Bankerna kan helt styra detta som de själva vill.

MEN…..
2. Om det finns en statlig bank så kan den banken fortsätta att låna ut. Och det blir ingen depression. Allt fortsätter som vanligt med den skillnaden att regeringen kan fördela resurserna i samhället på ett rättvisare sätt bland medborgarna. Och de privata bankerna kan inte göra något emot detta.

Så det här med en statlig bank (som används på ett ansvarsfullt sätt) är det absolut VIKTIGASTE politiska maktmedel som en regering kan ha. Så det är av absolut yttersta vikt att alla männikor verkligen förstår vilken enorm makt det ligger i att ha en statlig bank.

Se denna video där Ellen Brown talar om North Dakota där den enda statliga banken i USA finns. Och det är den enda delstaten med full sysselsättning lägsta fattigdom. Efter 4 minuter kommer hon på statlig bank men missa inte inledningen…..

Observera att regeringen kan låna pengar av en statlig bank utan att behöva betala tillbaka. Vid lån i en statlig bank så blir ju staten bara ”skyldig sig själv” och det är ingen skuld. Det enda som händer är att statsskulden ökar men statsskulden är inget som behöver betalas tillbaka. Problemet med statsskulden är de räntor som skall betalas tillbaka när man lånar av privata banker (som man gör nu). När man lånar av en statlig bank så betalar staten dessa räntor ”till sig själv” så det blir plus-minus-noll när det gäller räntor.

Själva statsskulden är inte vad de flesta tror att det är, en skuld som behöver betalas tillbaka. I vårt kreditbaserade ekonomiska system så är en skuld pengar som satts i cirkulation. Så om vi skulle börja betala tillbaka på statsskulden så skulle den summa vi betalar tillbaka dras ur cirkulation. Och det betyder att Sverige skulle ”bli fattigare”. Och snart skulle depressionen vara ett faktum.

OBS. Det här att statsskulden ”inte är en skuld” och att pengarna i samhället skulle ta slut och depression inträda om bankerna skulle ”sluta låna ut pengar” kanske låter konstigt för er. Fråga gärna i så fall för det är just dessa saker som är själva essensen som man måste förstå för att inse att  en politisk förändring är omöjlig utan att man har åtminstone en bank (statlig) som man har politisk kontroll över.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla inlägg, Ekonomi och politik, Introduktion till penningreform, Penningreform. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Folkets starkaste maktmedel…..statliga SBAB

 1. HEMIMAMMA skriver:

  *hmm… nu känner jag mig snurrig* AHA! Det är inlägget från tanken va?Hemikram

  • superzeke skriver:

   Ja det stämmer, jag tog bort vänsterinriktningen eftersom det faktiskt skulle vara lika bra för alla politiska partier med en statlig bank. Och jag vill få alla att förstå det.De borgerliga partierna tycks dock ha något slags hjärnsläpp när det hör ordet ”statlig”, för dem betyder det tydligen ”statligt = kommunism”. Det är oerhört dumt att tro något sådant.Om du tar Ellen Browns exempel med North Dakotas delstatliga bank så är det ju exempel ifrån USA. Om visst kan man beskylla USA för mycket men absolut inte för att vara vänsterinriktade. Så förslaget om att använda statliga SBAB som ett politiskt maktmedel är lika aktuellt var man än befinner sig på vänster-höger-skalan.Janne

 2. skvitt skriver:

  Bra att du är på G!
  Därför slog jag ett slag för dig:
  http://skvitts.wordpress.com/2011/05/24/ett-slag-for-superzeke/
  /Skvitt

 3. Exem skriver:

  Antag att Sverige som ensamt land inför en statligt kontrollerad bank och förbjuder privata banker att skapa pengar.
  Finns det då en uppenbar risk att Sverige blir utsatt för handelsembargo och andra påtryckningar från ”det internationella samfundet” och i förlängningen kanske t.o.m. hot från NATO?
  Titta på vad som händer med Libyen!
  Finns det en möjlighet att fler länder i världen tar efter Sverige? Hur har världen styrts i tusentals år. Finns det något hopp som är realistiskt?
  Gustaf Fridolin, Miljöpartiet vill nu privatisera SBAB. Smart!

  • superzeke skriver:

   Ja det är en mycket berättigad fråga som jag själv funderat mycket på. Naturligtvis kan jag inte svara på det utan bara spekulera. Om vi säger att Sverige ensamt utnyttjade SBAB som kreditskapande bank och införde ”full-reserve-banking” på alla privata banker (vet inte om det är juridiskt möjligt egentligen, tror inte det men vi kan låtsas att det är det).
   Det borde ju bli ett ramaskri ifrån omvärlden, det minsta man kan vänta sig är väl ett handelsembargo. Det stoppar säkert inte med det.

   Men om vi ”bara” använde SBAB på ett vettigt sätt och lät de andra bankerna hålla på med sitt kreditskapande så skulle väl inte reaktionerna bli så våldsamma. Frågan är ju vad som skulle hända men en förhoppning är väl att de ”slarviga bankerna” skulle bli lite försiktigare med den konkurrensen och kanske inte vara helt säkra på en ”bail-out” efter alltför stora chanstagningar.
   SBAB kunde ju ta hand om systemviktiga funktioner i samhället och de ”slarviga bankerna” eventuellt övertas av staten eller ”gå omkull”, det är svårt att veta vilka reaktionerna skulle bli på detta.

   Fast nu tror jag att din fråga egentligen var om att införa ”full-reserve-banking” på alla banker (inklusive statliga och kommunägda banker) och låta Riksbanken stå för skapandet av pengar och då som ren tillgångsbaserad FIAT-valuta (ej kredit-valuta). Ja vad skulle hända, troligen ganska mycket.

   Om vi säger att du skulle ersätta Stefan Ingves i ett sådant läge så skulle du säkert ganska snart få ett besök från några ”trevliga killar” typ med samma yrke som John Perkins hade en gång i tiden. Men eftersom du är en modig man och avvisar dem så blir det ju ett handelsembargo. Jag tror att alla försök att gå med i Nato skulle vara fruktlösa (lite ironi här alltså).
   Om Sverige gör en sådan här manöver som helt ensamstående nation så skulle vårt läge troligen bli analogt med Libyens läge nu och det vete fan vad som skulle hända egentligen. Som ensam nation mot denna penningmaffia som ligger bakom centralbanksystemet så har vi väl troligen mycket liten chans. Vi har alldeles för små militära resurser. Det måste vara mer länder involverade för att få en sådan här förändring till stånd.

   Men det är inte därför jag skriver i denna bloggen utan det är för att skapa en medvetenhet om hur ruttet penningsystemet är just nu. Detta måste folk förstå innan det skall kunna förändras. Det får liksom bli mitt bidrag i den här utvecklingen mot ett förhoppningsvis bättre samhälle.

   Förresten, det verkar som om Fridolin (låter som en kabaréartist ifrån 30-talet ju) har ändrat sig om SBAB
   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13046740.ab

   Skriv gärna vad du tror själv.
   Janne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s