Om bankers ansvarstagande och hur detta borde fungera

En bank är ju en institution som lånar ut/skapar något som kan användas som pengar. För att göra detta så behöver de ett tillstånd (oktroj). Denna oktroj är ju ett tillstånd att skapa något av det mest viktiga i detta samhället, pengar. Denna oktroj skulle naturligtvis vara omgärdad med samma slags etik-regler som t.ex ett läkartillstånd. En läkare kan bli åtalad om han behandlar patienter fel eller ”hittar på sjukdomar” så att patienten skall genomgå dyra behandlingar som det inte finns orsak till.

Om du går till en bank för att lösa ett ekonomiskt problem så skall samma regler gälla för banken som för läkaren. Om en patient går till en läkare så är det läkarens ansvar att finna adekvat behandling för patientens tillstånd. Det är ju detta som läkaren har utbildning till, patienten har inte ansvaret för att ställa rätt diagnos och föreslå rätt behandling.

Samma sak med banken, det är bankiren som har utbildning och kunnande och som är ansvarig för att ställa rätt diagnos och en rimlig behandling för att ”patienten skall bli frisk”. Hur de ”skall bli friska” vet ju de flesta människor inte alls och vänder sig därför till en bank. Och om banken ställer fel diagnos eller på annat sätt utnyttjar sina kunder så skulle detta naturligtvis vara åtalbart på samma sätt som för en läkare.

Att ha ett banktillstånd skall betraktas som ett stort privilegium som innebär ett stort ansvarstagande. Och banken skall precis som läkaren alltid ha huvuduppgiften att arbeta för mänsklighetens bästa.

Annonser
Det här inlägget postades i Alla inlägg, Ekonomi och politik, Politik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Om bankers ansvarstagande och hur detta borde fungera

 1. Lincoln skriver:

  Kanonbra skrivet, Janne!
  Bra som inlägg i Cornu tråd också!

  Jag blev tillsagd av Cornu att jag var hätskt men känner igen den där stilen som ”anonym” kör med och de vill att man ska hamna i försvarsställning men det har jag lärt mig det är det sista man ska göra mot sådana – då hamnar man alltid i underläge. Hycklare ska ma gå rakt på och inte backa för!

  Kommer tillbaka och diskuterar lite moral senare – är inte ”in the mood” för det just nu! 🙂
  Ha det bra!

  • superzeke skriver:

   Ja han ”Anonym” (varför kan dom aldrig skriva ett namn) verkade vara riktigt enkelriktad, påminde en del om den ”Anonym” som hela tiden tjatade om getingbon i någon Cornu-tråd. Fast det där med getingbo-teorin var lite roligare än alla de konspirations-floskler som den senaste vräkte ur sig.

   30 grader varmt i Göteborg nu, dags att plocka fram bordsfläkten 🙂
   Janne

 2. Ping: Skuldfria pengar istället för bankparasitism | Ett nytt penningsystem

 3. HEMIMAMMA skriver:

  Tittar in och lämnar av ett livstecken… det ser fint ut här… =0)

  Hemikram ♥

 4. HEMIMAMMA skriver:

  Tja… man ska inte klaga…. men…. läs på aftonbladet så kommer du ikapp… i natt vill jag visa något ballt jag lärt mig:

  Hemikramar ♥

 5. Lincoln skriver:

  Jag vet inte om du hört Adrian Salbuchi, en Argentinare som bott i USA? Den här är bra , fastän den är några år på nacken,och förklarar mycket av vad som händer.

  Tar ledigt under sommaren så trevlig sommar på dig! Men jag kollar in dig ibland – du har alltid nya vinklar att erbjuda!

  • superzeke skriver:

   Riktigt bra Adrian Salbuchi.

   Jag kommer nog också att ligga lite lågt med bloggandet de närmsta månaderna.
   Det kan dock komma ett inlägg lite då och då, vi får se.

   Hörs annars till hösten.
   Janne

 6. Mavera skriver:

  Hej, Janne, bra inlägg. Jag har kommenterat också på SOLIDARITETSTANKEN.
  Jag kan hålla med att bankerna borde agera hederligt och inte lura sina kunder. Men jag skulle vilja säga, att bankerna aldrig, aldrig någonsin stod på proletärernas sida. Bankiren är kapitalisternas bästa vän.
  Trevlig helg!

  • superzeke skriver:

   Ja det stämmer Mavera, bankverksamhet verkar locka till sig avskummet.

   Resultatet på macroplanet att försöka göra något bra av bankverksamheten ser vi nu i Libyen. Den som försöker blir sönderbombad.

   Janne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s