Bra skrivit i SVD om vårt penningsystems mest fundamentala fel, nämligen att Pengar = Skuld

Ser att Nils Fagerberg och Ulf Jacobsson i dagens nummer av SVD har skrivit en mycket upplysande artikel om det mest fundamentala felet i vårt nuvarande penningsystem. Nämligen den paradoxala sanningen om att våra banker tillåts skapa krediter (skulder) ur tomma luften och att detta är det enda sättet som betalningsmedel kan skapas i vårt samhälle. Och att bankerna dessutom kräver ränta på dessa skulder som de skapar utan någon som helst egen insats, en ränta som inte går att betala om inte någon annan tar ytterligare ett lån.

Det är detta system som är orsaken till hela världens skuldkris. Om detta tiger media. Detta är faktiskt den bästa artikel jag någonsin sett i vanliga media om det här. Läs hela artikeln här

Citat:

Vårt finansiella system bygger på ömsesidig skuldsättning där nya värden skapas genom skuldsättning. Därför kommer olika åtstramningsåtgärder eller finansiella stödpaket bara leda till konstgjord andning åt ett omättligt och sjukt system, skriver miljödebattörerna Nils Fagerberg och Ulf Jakobsson.

Vi befinner oss nu i en återvändsgränd. Vi kan inte skapa tillräckligt med ny skuld för det finns begränsat med trovärdig täckning, samtidigt som vi måste skapa mer skuld för annars frigör vi inte nytt kapital som behövs för tillväxten och räntebetalningarna. Världsekonomin är fastlåst i ett absurt och förlamande moment 22. Ekonomin kan bara reagera på två sätt, antingen med hyperinflation eller med kreditförluster, det vill säga att pengar går upp i rök i samband med omfattande konkurser.

De pressade ekonomierna i Europa och USA för en kamp som inte går att bemästra med de traditionella verktygen. Åtstramningsåtgärder eller finansiella stödpaket leder bara till konstgjord andning åt ett omättligt och sjukt system.

Ingen kan ändra på detta så länge inget görs åt det systemfel som ligger i botten. Den grundsten som alla finansiella värden bygger på måste analyseras och omvärderas gällande sin konstruktion och juridiska ramverk. Denna grundsten är våra pengar och dess förutsättningar för att skapas och existera.

Så länge pengar skapas genom skuld kommer världsekonomins huvudproblem också att handla om skuld. När ska ledande ekonomer och beslutsfattare börja diskutera de verkliga problemen?

Slut på citat…

Dn1234Ab12Svd123

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Ekonomi och politik, Penningreform, Politik och märktes . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Bra skrivit i SVD om vårt penningsystems mest fundamentala fel, nämligen att Pengar = Skuld

 1. Sverker skriver:

  Detta är fantastiskt på 2 sätt.
  Dels att gammelmedia, som bara läses av de trögaste, äntligen får reda på det.
  Dels att detta helt grundläggande fundamentala idiotiska ekonomiska bedrägeri varat i så många år, UTAN att s.k. expertekonomer, nationalekonomer, ekonomer överhuvudtaget, inte förstått ett jota!
  Galenskaparnas sketch om (TFF) TrögFattarFöreningen & ekonomer var långt för sin tid 🙂

  Eller, har några vetat, och knipt käft?
  Då kommer dom att hänga tillsammans med bankirerna i lyktstolparna.

 2. Bra Janne! Keep up the ggod work!

 3. Farfar skriver:

  Den videon är lika rolig varenda gång. Värre är att den troligen är sann. Och än värre är att dessa människor har makten i vårt samhälle. Och det värsta är att vi går med på det! Undra på att det ser ut som det gör på vår planet.

 4. hassea skriver:

  Egentligen är det enda vi behöver fixa till är att VI sänker systemet, för om vi väntar tills det ”sänks av sig självt” så är det tveklöst alla vi oskyldiga som får betala kalaset fullt ut..
  En kollaps som inte är orsakad av folket kommer regisseras av de som styr systemet, och de kommer se till att de kommer undan helt enkelt.

  Det är dock ännu för få som fattar hur det är egentligen, men sådana artiklar som i SVD är lysande för att få fart på de tröga. Men, man får akta sig så det inte är en del i sänkningsshowen vi ser, att det är ett steg för dem som de tar i kollapsgörandet.. Svårt å veta idag..:(

  Fick en ny person att kvickna till förra veckan. Hon trodde mig inte öht vad gällde bankkrediter, skulder = pengar osv osv.
  Det som fick henne att fundera och rota själv var det enkla faktum att det tar flera dagar för 1000:- att gå från t.ex. Nordea till Swedbank trots den teknik vi har idag. Att det berodde på att bankerna inte godtar andra bankers pengar fick hon tydligen bekräftat, för hon sa att ”fy fan, du hade rätt!!” ngn dag senare.. Vi får se hur hon använder sin nyvunna kunskap..

  Sen måste jag fråga en annan sak. Vart är Lincoln??
  Ingen aktivitet på hans blogg på länge..

  • superzeke skriver:

   Grattis till att du lyckades väcka upp någon, du får kanske stödja henne lite, det är en ganska omvälvande kunskap och man kan känna sig ensam eller t.o.m börja tvivla på sitt förstånd om man inte har någon att ”bolla det med”.

   Ja undrar också var Lincoln tog vägen, ingen aning men jag saknar hans inlägg. Skulle vara bra om han skrev lite i dessa tider vi börjar gå in i där fler och fler börjar bli kritiska mot banker. Hoppas att han vaknar till.

 5. HCA skriver:

  Fel sign ovan, ”hassea”.. Ska vara HCA ;)..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s