Våra parasitära banker……förklaring till varför de är parasiter.

Vad menas egentligen med att banksystemet är parasiter på vårt samhälle……?

Så här enkelt är det…

En viss mängd varor och tjänster omsätts i samhället per år.
För detta ändamål har vi en viss mängd pengar. Dessa pengar används helt enkelt för att för att ”hålla reda på” (vara en måttstock) att de varor och tjänster som byts matchar varandra värdemässigt. Pengar har inget värde i sig utan är ett genialt sätt att få en logistik över komplicerad byteshandel.

FELET UPPSTÅR när någon får för sig att att ta betalt för att använda enheten SEK (svenska kronor) genom att ta avgifter och ränta på tillhandahållandet av denna måttenhet. Och det är detta vårt nuvarande banksystem gör idag.

Det är lika absurt som om någon skulle få för sig att ta betalt för måttenheterna meter, kilo eller liter. Ingen skulle väl få för sig att ta betalt för själva måttstocken gällande kilo, liter, meter eller annan måttstock. Det är en l liter av VARAN som kostar – man ska inte ta betalt för användandet av litermåttet. Likadant med pengar – användandet av måttstocken kronor (SEK) ska ingen kunna ta betalt för.

När pengar ges egenskapen att besitta värden utöver att vara måttstock uppstår problem – precis som det uppstår problem om någon tog patent på måttstocken meter och krävde att alla måste betala en avgift för att använda den.

SVD1,SVD2,SVD3,DN1,DN2,AB1,GP1,GP2,SVD4,SVD5,DN3,SVD6,SVD7,SVD8

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Ekonomi och politik, Introduktion till penningreform, Penningreform. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Våra parasitära banker……förklaring till varför de är parasiter.

 1. ghostopinion skriver:

  Bra pedagogik – jag länkar till inlägget i morgon.

 2. HEMIMAMMA skriver:

  Jag länkar också…

 3. Pingback: Hemimammas Hetsiga Humör – Vem behöver Wikileaks? =0) « HEMIMAMMA – Livet är politiken från sorgens perspektiv

 4. Pingback: Ghost:/Vad som gör bankerna till parasiter | ghostalive

 5. Anna skriver:

  Hur ska det gå till i stället?

  • superzeke skriver:

   Hej Anna, kul att du tittade in. Jag skall försöka förklara några alternativ. Först så måste du förstå lite om hur bankerna fungerar idag. Här finns en väldigt lätt förklaring (7min) på hur ett banklån går till. Väldigt många har ingen aning om att det fungerar så här…
   http://www.libertysilver.se/kc/video?id=28

   Sedan så finns den här svensktextade videon ”Money as debt” som är en utmärkt introduktion till macroekonomin (5 x 7min)

   Börja med den enkla videon längst upp och kolla sedan igenom ”Money as debt” så skall jag försöka skriva ihop något om hur man skulle kunna göra istället. Det tar en liten stund. Har inte skrivit någon sammanfattning om alternativen förut men det är bara bra om jag får gjort det. Återkommer….. 🙂

 6. Anna skriver:

  Ok. Ska läsa senare. Som jag skrev i mitt svar till dig i min blogg vet jag att islam förbjuder ränta, och jag har alltid funderat över hur det ”då går till.”

  • superzeke skriver:

   Hej, testar ett litet försök på förklaring om det som jag skrev i mitt blogginlägg. Det blir en väldigt ”basic” sak så du slipper läsa en mindre roman som troligen blir helt obegriplig. Skalar ner det hela väldigt mycket..

   SOM DET BORDE FUNGERA.
   Tänk dig ett litet i det närmaste självförsörjande samhälle men där invånarantalet är alldeles för stort för att de skall kunna använda byteshandel. De beslutar då att en av invånarna skall vara bokhållare över alla byten av varor och tjänster. Alla dessa byten skrivs upp i en liggare där varje invånare i samhället har en kolumn. Denna bokhållare motsvarar då den TJÄNST SOM EN BANK har i vårt samhälle. Alla invånare börjar på noll poäng i denna liggare. Sedan ”poängsätts” varje byte av varor och varje utförande av en tjänst och efter varje dag så rapporterar alla invånare till bokhållaren hur många poäng de har ”tjänat in” eller ”gjort av med” under dagens lopp. På så sätt vet alla ”hur de ligger till” ekonomiskt i förhållande till alla andra invånare i samhället. Poängen motsvaras alltså av det som vi ser som PENGAR i dagens samhälle.

   I detta fallet så är den här ”bokhållaren med liggaren” (BANKEN) endast ett nyttigt
   redskap och nödvändigt redskap (ett BOKFÖRINGSSYSTEM) i samhället. Bokhållaren avlönas naturligtvis gemensamt av invånarna till självkostnadspris.

   SOM DET FUNGERAR IDAG.
   Tänk dig nu in i att samma förhållanden som i förra exemplet råder. Då kommer plötsligt ”bokhållaren med liggaren” på att han kanske skulle försöka dra lite fördel av att han har ensamrätten på att sköta bokhållningen. Då nästa snubbe kommer in och
   säger att han idag skall köpa 10 kg potatis utav sin granne och ber bokhållaren att att
   dra av 10 poäng ifrån honom och föra över dessa 10 poäng till grannen SÅ……!
   Då tittar bokhållaren upp på honom och säger att det går bra, MEN du måste i gengäld föra över ett poäng till mig för att jag skall föra över dessa 10 poäng till din granne. Det blir alltså sammanlagt 11 poäng för 10 poäng potatis varav 1 poäng till bokhållaren som vi kan kalla för RÄNTA som han stoppar i egen ficka (bokhållaren ju redan är avlönad).

   Så om du tänker dig fortsättningen med hundratals transaktioner varje dag så kommer bokhållaren att bli den som har mer och mer av alla poäng som finns. Han kommer att bli rikare och rikare och detta bara genom att utföra den tjänst som han tillsattes gemensamt av befolkningen i samhället att utföra. Och att han har ensamrätten på detta.

   Så du måste JÄMFÖRA BOKHÅLLAREN med dagens BANKER. De kan alltså utan att göra något annat än att sköta en enkel BOKFÖRING tillskansa sig enorma rikedomar och detta utan att satsa något själva. Och i vårt komplexa samhälle idag är vi helt enkelt tvungna att utnyttja oss av bankernas bokföringssystem (PENGAR alltså). Och de kan ju på så sätt bestämma över allt. Om de inte ”gillar” någon eller något så är det ju bara att neka tillhandahållandet av ”bokföringssystemet”. De har ju ENSAMRÄTTEN över det så du är ju helt beroende av att få använda dig av det.

   SLUTSATS.
   Så det är detta jag menar med att med att själva BOKFÖRINGSSYSTEMET (pengarna) som tillhandahålls av bankerna skall vara en NEUTRAL tjänst. Den kan inte vara något annat egentligen om ett samhälle skall fungera. Bankerna fungerar alltså EXAKT som bokhållaren i exemplet ovan.

  • skvitt skriver:

   Under medeltiden och där före var tanken på ränta något okänt och det funkade faktiskt ändå. Hur det ska gå till, hur det går till – tja, det funkar bättre eftersom ingen skor sig på lån.

   Det är bara våra egna invanda tankemönster som får oss att undra över vad som aldrig har undrats över innan finanskapitalismen steg in på historiens arena.
   /Skvitt

 7. skvitt skriver:

  Men det var så finanskapitalismen föddes.
  /Skvitt

 8. Pingback: Tiden är Guds egendom! « skvitts

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s