Kuppen mot Håkan Juholt – Diktatur eller Demokrati

Ett tänkvärt citat om demokrati och diktatur ifrån Torsten Nothins bok ”Från Branting till Erlander (1955)” som väl sägas kunna vara lika gällande idag.

”Diktaturerna har ofta sprungit fram ur demokratien. Så var fallet
med det romerska kejsardömet, så med en del av våra dagars diktaturer. Det är visst Herbert Tingsten som någonstädes yttrat, att demokratien kan undertryckas i demokratiens namn genom att en makthavande grupp utgår från eller gör gällande att dess önskningar representerar folkets intresse.

Därmed har träffande angivits själva grunden för nutidens diktaturer. De använder makten till att säkra sitt eget bestånd och att hos folket skapa följsamhet. Antagligen är det blott ett fåtal, som verkligen önskar en övergång från demokrati till diktatur. De övriga märker ej när följsamheten övergått till en sådan osjälvständighet, att den egna reaktionsförmågan är satt ur spel.

Och de som söker regera i strid mot demokratiens principer erkänner icke för andra, kanhända icke ens för sig själva, att så sker. Det är kanhända först när man kommit därhän, att ett misslyckande står för dörren och kärleken till makten hindrar ett ärligt erkännande av misslyckandet, som ett medvetet läderande av demokratiens
principer sker.

För att skydda demokratien är angeläget att påvisa och bekämpa
varje kränkande av dess principer.”

SvD, SvD, SR, SR , SR, SR, EX, EX, EX, SVT, SVT, SVT, SVT, SVT, SVT, GP, GP, DN, DN, DN, LO, LO, LO, DA, DA, UNT, AB, AB, AB, Fria tidn

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Ekonomi och politik, Politik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kuppen mot Håkan Juholt – Diktatur eller Demokrati

  1. HEMIMAMMA skriver:

    Oändlig sorg….

    Hemikram

  2. Pingback: Hemimammas kamp – Att se hoppet fara… och hemsökas av det förflutna… Finns det en framtid? « HEMIMAMMA – Brinner för en grön värld med ett rött hjärta och lever livet i närhet med döden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s