Kan vi skattevägen få ett solidariskt och rättvist samhälle

”Går det att lösa krisen genom att beskatta de rika?”.

Nej vårt penningsystem är konstruerat så att det inte går att ”ta från de rika och ge till de fattiga” annat än i väldigt liten grad och då mer som ”plåster på såren”. Hur då……?

Jo eftersom allt det vi ser som pengar är ”krediter” som är skapade av banker när någon tar ett lån. Därför så måste ALLA pengar motsvaras av en LIKA stor skuld. Så när en skuld blir återbetald så kommer samma summa pengar att ”gå upp i rök” (förintas).

Så om vi skattevägen skulle överföra pengar (krediter) ifrån ”de rika till de fattiga” så skulle de fattiga betala sina skulder. Och när de gör det så skulle samma summa pengar som de betalar sina skulder försvinna ur penningmängden.

Ett hypotetiskt exempel är om ALLA skulder skulle betalas. Då skulle också ALLA pengar försvinna. Sveriges hela penningmängd skulle alltså bli 0 kronor (noll kronor). Detta eftersom ”pengar=skuld” och att det inte kan finnas några pengar om inte EXAKT samma summa finns som skuld.

ab12345 svt sr12 gp1 dn1234 svd1234

Annonser
Det här inlägget postades i Ekonomi och politik, Introduktion till penningreform, Penningreform. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Kan vi skattevägen få ett solidariskt och rättvist samhälle

 1. dave1bs skriver:

  Alltid lika komiskt/tragiskt när politiker säger ”Svenskar måste spara mer”. Hur ska det gå till när sparmedel (siffror på bankkonton) skapas genom skuld? Mer sparmedel = mer skuld, mindre skuld = mindre sparmedel. Spara mer är därmed omöjligt.

  Politiker förstår inte hur vårt monetära system fungerar, den viktigaste delen i samhället. Kan det gå annat än åt helvete? De rikaste blir rikare, resten blir fattigare. Som George Carlin säger:

  ”it’s a big club, and you’re not in it”

  • superzeke skriver:

   Ja visst är det tragikomiskt, var det inte någon politiker som sa att alla skulle ha minst en årslön sparad som buffert. Orkar inte ens räkna ut hur mycket skuld som skulle behövas för att skapa denna buffert.

   • dave1bs skriver:

    Haha 🙂 så dumt. Det skulle dock fungera om man hade årslönen i madrassen, men de menar förmodligen bankkontot i form av kredit.

    • superzeke skriver:

     Undrar hur mycket kontanter det skulle bli i madrasserna, Om 5 miljoner löntagare hade 200.000 i madrasserna så skulle det väl bli 1.000 miljarder i kontanter (centralbankspengar) i madrasserna. Här gäller det att minst 10-faldiga den lilla plutten centralbankspengar som finns….. 🙂

     • dave1bs skriver:

      Kom på det också, räcker att Svenska folket tar sin lön i Svenska kronor 1,5 månader och lägger dem i madrassen så har de tömt hela banksystemet på pengar.

      Skulle dock inte förvåna mig om Riksbanken gör sitt jobb och skapar tillräckligt med kontanter för att bankerna ska klara av att betala tillbaka sina påhittade lån.

      • Peter skriver:

       En annan tro som politiker verkar ha är att alla kan spara samtidigt. Helst ska alla länders budgetar gå med överskott samtidigt som den privata sektorn sparar och inget land ska ha underskott i bytesbalansen. Problemet är ju bara att det är helt omöjligt. Det går inte vilket ni ju vet, när den enes finansiella skulder är den andres tillgångar.

       Den här videon förklarar bra hur orimliga utgångspunkterna i den allmänna debatten om t.ex. ”skuldkrisen” faktiskt är.

  • Guldstalin skriver:

   Sparande är inte samma sak som att endera lägga papperspengar i madrassen eller att sätta in dem på ett konto. Det kan även innebära att man som individ avstår från omedelbar konsumtion, och istället köper värdepapper:
   http://www.britannica.com/EBchecked/topic/525766/saving

   Sparande på nationell nivå är nationalinkomsten minus konsumtion/skatter/m.m. Av naturliga skäl är sparande nödvändigt för att det ska kunna pågå kapitalackumulation och ekonomisk tillväxt. Motsatsen innebär att hela ekonomin består av konsumtion.

 2. Lincoln skriver:

  Visst är det strange att de inte detta att omfördelning i princip är omöjlig i skuld/kredit baserat system.
  De som redan har ska hamstra mer medan de som sitter på motsvarande skulder får tigga om att bli än större skuldslavar. Trevligt system!

  Verkar som som om ”ditt” citat om övertid sprider som ringarna på vattnet, Janne. Hos Schlaug där någon (du? 🙂 )tar upp det i en kommentar men jag undrar om inte Schlaug läste ditt citat först för i hans blogginlägg använder han uttrycket ”Överkonsumtion av fri tid”.

  Sedan har copycat Corny precis tagit upp samma sak :
  http://cornucopia.cornubot.se/2012/05/fredagsmys-overkonsumerar-du-fritid.html

  I sitt sista blogginlägg snor Corny från Flute.

  • superzeke skriver:

   Ha ha, kul i varje fall att det sprider sig. Kommer inte ihåg var jag hittade det, troligen på Facebook. Skulle fortfarande vilja träffa författaren.

   Ibland så kollar jag in Flashback och det tycks kommit in ”nya friska krafter” i den annars så bankdominerade finans-delen. Signaturen ”viktigtinlagg”.

   https://www.flashback.org/t1868467

   Du får snart se upp så du inte blir fråntagen din position som ”bultbrädesbankare nr 1″….. 🙂

 3. v skriver:

  ”Ett hypotetiskt exempel är om ALLA skulder skulle betalas. Då skulle också ALLA pengar försvinna. Sveriges hela penningmängd skulle alltså bli 0 kronor (noll kronor). Detta eftersom ”pengar=skuld” och att det inte kan finnas några pengar om inte EXAKT samma summa finns som skuld.”
  Riksbanken kan skapa pengar som staten kan föra ut i ekonomin då finns det inte någon skuld, skuldfria pengar kan inte gå upp i rök.

  • Lincoln skriver:

   @V
   Sant och bra! Problemet är bara att det inte finns några digitala vägar för att staten skapar skuldfria pengar. Staten kan ju skapa fysiska kontanter – vilket ju är bra men den digitala vägen är blockerad av att bankerna är mellanhanden som ”lånar ut” sina skulder på Svenska kronor (jo, du läste rätt – bankerna lånar inte ut svenska kronor – banker ”lånar ut” sina egna skulder på svenska kronor – för det är vad krediter är). Bankerna borde frikopplas från betalsystemet så att kontona inte är kopplade till en motsvarande (påhittad) skuld.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s