Det viktigaste är VEM som SKAPAR vårt betalningsmedel (pengar alltså)

Gammal Favorit i repris – en predikan av pastor Rod Parsley ifrån 2007. Här ger han en en väldigt ”rak” och mycket förenklad förklaring om pengar och varför det är absurt att ”det inte finns pengar”. Sådana här präster skulle vi ha i svenska kyrkan. Lyssna på hela videon, den blir bara bättre och bättre hela tiden.

Lyssna särskilt på hans förklaring av 1929 års depression. Ena dagen så var USA rikt och nästa dag var USA utfattigt. Detta trots att INGET hade ändrat sig med produktion, infrastruktur eller utbud av mat och och andra förnödenheter. Allt detta var likadant så varför var USA plötsligt fattigt……?

Jo det berodde på att bankerna hade dragit tillbaka 30% av de papperslappar som vi kallar pengar. INGET ANNAT. Så därför gick det inte att byta varor och tjänster längre. Det fanns hur mycket mat och förnödenheter som helst men ingen hade tillgång till ”papperslapparna” som användes att köpa dessa varor (medlet för byteshandel alltså).

Så det ENDA som hade behövt göras vore att någon bemyndigad person gav order till tryckeriet att trycka papperslappar (sedlar) och sedan dela ut dessa till folket. Då hade det inte blivit någon depression (byteshandeln skulle fungera som vanligt). Det är det här som gör att det är så viktigt VEM som har hand om SKAPANDET av våra pengar.

Och just nu så är det i huvudsak SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken som har hand om denna ytterst viktiga uppgift i Sverige. Så enkelt är det.

b12345 ekot12 dn1234567 gp12 svd12345678

Annonser
Det här inlägget postades i Alla inlägg, Ekonomi och politik, Introduktion till penningreform, Penningreform. Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till Det viktigaste är VEM som SKAPAR vårt betalningsmedel (pengar alltså)

 1. roluswe skriver:

  Tack för intressant predikan, dept is a devil. Tar och lägger upp den på min blogg.
  /Roluswe

 2. HEMIMAMMA skriver:

  Delar på fejjan

 3. Lincoln skriver:

  Jo, den är bra och det är, som sagt det viktiga! Att vi ger folket rätten att skapa penningmängden och tar detta privilegium tas från bankparasiterna.

  Jon Steinbecks beskrivning om hur det fanns mat men inga pengar i Vredens Druvor är vittnesmål om vilka fruktansvärt brott dessa parasiter ställde till med:
  ”And a homeless hungry man, driving the roads with his wife beside him and his thin children in the back seat, could look at the fallow fields which might produce food but not profit and that man could know how a fallow field is a sin and the unused land a crime against the thin children. An such a man drove along the roads and knew temptation at every filed, and knew the lust to take these fields and make them grow strength for his children and a little comfort for his wife. The temptation was before him always. The fields goaded him, and the company ditches with good water flowing were a goad to him.

  And in the south he saw the golden oranges hanging on the trees, the little golden oranges on the dark green trees; and guards with shotguns patrolling the lines so a man might not pick an orange for a thin child, oranges to be dumped if the price was low. ”

  I Kapitel 25 skriver han än mer klart om detta fruktansvärda brott som begicks av de psykopatiska finansparasiterna:

  There is a crime here that goes beyond denunciation. There is a sorrow here that weeping cannot symbolize. There is a failure here that topples all our success. The fertile earth, the straight tree rows, the sturdy trunks, and the ripe fruit. And children dying of pellagra must die because a profit cannot be taken from an orange. And coroners must fill in the certificates–died of malnutrition–because the food must rot, must be forced to rot.
  The people come with nets to fish for potatoes in the river, and the guards hold them back; they come in rattling cars to get the dumped oranges, but the kerosene is sprayed. And they stand still and watch the potatoes float by, listen to the screaming pigs being killed in a ditch and covered with quicklime, watch the mountains of oranges slop down to a putrefying ooze; and in the eyes of the people there is a failure; and in the eyes of the hungry there is a growing wrath. In the souls of the people the grapes of wrath are filling and growing heavy, growing heavy for the vintage.

 4. roluswe skriver:

  Ytterligare en ”predikan” denna gång från en 12 årig tjej.
  http://roluswe.blogspot.se/2012/05/victoria-grant.html

 5. e skriver:

  ”Så det ENDA som hade behövt göras vore att någon bemyndigad person gav order till tryckeriet att trycka papperslappar (sedlar) och sedan dela ut dessa till folket. ”

  Eller så kunde bankerna fortsatt att låna ut pengarna, det viktigaste är att det finns pengar.
  Det är inte lika viktigt vem som ger ut pengarna, före depressionen fungerade ekonomin och pengarna var krediter till stor del.
  När bankerna minskade krediterna så sjönk penningmängden och det var den minskade penningmängden som skapade krisen.

  Varför skulle bankerna medvetet skapa sina egna konkurser?
  Ekonomiteorierna är felaktiga och bankerna förstår inte hur ekonomin fungerar, varför skulle några få i dom stora bankerna vara dom enda som vet hur ekonomin fungerar?

  Alt hänger på storleksskillnaden mellan penningmängden och timlönerna, där har du den riktiga storleken på penningmängden.
  Landet litet har 10 personer och har 200kr i timlön, 10*200= 2000, 2000kr skulle dom kunna byta sina varor med.
  Landet stor har 10miljoner personer och samma timlön 2000kr räcker inte för att dom ska kunna byta varor med varandra.

  Antalet personer * timlönen avgör hur stor penningmängden måste vara.

  Varken socialism eller kapitalism fungerar med en för liten penningmängd.
  Du närmar dig förståelsen över hur ekonomin fungerar.

  • superzeke skriver:

   Jag hittade tre kommentarer i skräpfiltret ifrån dig så jag släppte igenom den här. Ingen aning om varför de hamnade där.

   Ja pastorn nämner inget om krediter eller annat finlir. Han försöker få fram ett grundbudskap istället. Av en eller annan anledning så fanns det inte tillräckligt med pengar efter tumultet på börsen.

   Hur enkelt hade då inte varit för FED att trycka ut pengar och dela ut till folket. Som du skriver, varken socialism eller kapitalism fungerar med en för liten penningmängd.

 6. e skriver:

  Du måste inse att det är penningmängdens storlek som är det viktigaste, om pengarna bara bestod av skuldfria pengar så fungerar inte ekonomin med för lite pengar som cirkulerar.
  Bankkrediter måste finnas mina och dina pengar vill vi ha ränta på då ska bankerna låna ut dom pengarna till andra.
  Det som är tveksamt är att bankerna lånar ut riksbankens nypressade pengar.

  ps Jag loggade inte in ser jag nu du kunde ha fri kommentering men granskning av kommentarerna

  • superzeke skriver:

   Konstigt, jag har kommentarer inställda så som du föreslår, det skall även gå att kommentera anonymt och jag har inga som helst restriktioner utom förhandsgranskning av kommentarerna. Fast det verkar som om fler på WP också råkat ut för att seriösa kommentarer hamnat i skräpfiltret. Din sista kommentar hamnade inte i skräpfiltret.

   Rubriken ”Det viktigaste är VEM som SKAPAR vårt betalningsmedel” är kanske lätt att feltolka. Kanske skulle skrivit att NÅGON skapar vårt betalningsmedel istället för VEM.

   Det handlar egentligen om att det är absurt att det skall behövas fattas pengar om allt annat finns tillgängligt. Försök att se pengar som ett bokföringssystem för logistik av produktion, varor och tjänster så framgår det tydligare vad jag menar. Ta också en koll på videon om du inte redan gjort det.

 7. e skriver:

  ”Det viktigaste är VEM som SKAPAR vårt betalningsmedel”
  Det är sekundärt, även förfalskade sedlar som är välgjorda fungerar som pengar, så länge ingen upptäcker att dom är förfalskade.

  1. Tillräckligt med pengarna måste finnas det är det viktigaste.
  2. Där kommer din synpunkt.

  punkt 1. stämmer med det du sa
  ”Jo det berodde på att bankerna hade dragit tillbaka 30% av de papperslappar som vi kallar pengar. INGET ANNAT. Så därför gick det inte att byta varor och tjänster längre”
  Pengarna som dom drog in var krediter och ekonomin fungerade innan dom drog in pengarna.
  Mängden pengar är viktigare än vem som har skapat pengarna.

  Detta var en bra förklaring ”Försök att se pengar som ett bokföringssystem för logistik av produktion, varor och tjänster ”
  Har du kommit på det själv eller var har du sett förklaringen?

 8. e skriver:

  ”Jo det berodde på att bankerna hade dragit tillbaka 30% av de papperslappar som vi kallar pengar. INGET ANNAT. Så därför gick det inte att byta varor och tjänster längre. Det fanns hur mycket mat och förnödenheter som helst men ingen hade tillgång till ”papperslapparna” som användes att köpa dessa varor (medlet för byteshandel alltså).

  Så det ENDA som hade behövt göras vore att någon bemyndigad person gav order till tryckeriet att trycka papperslappar (sedlar) och sedan dela ut dessa till folket. Då hade det inte blivit någon depression (byteshandeln skulle fungera som vanligt). Det är det här som gör att det är så viktigt VEM som har hand om SKAPANDET av våra pengar.”

  ,Konspirationsteorier om fiatpengar är felaktiga du säger det själv, det måste finnas pengar.

  Om vi bara hadde guldpengar så skulle penningmängden vara mindre och otillräcklig, eller som du säger vi skulle inte kunna bokföra så många varor och arbetstimmar.

  Penningmängdens storlek avgör alt, eller som du menade bokföringens storlek är avgörande.

  Förfalskade sedlar eller krediter som växer med FRB fungerar lika bra som nytryckta pengar vi får av staten.
  Det viktigaste är att det finns pengar som cirkulerar i ekonomin.
  Inga pengar ingen ”bokföring”

 9. e skriver:

  Det räcker inte att bara bokföra Görans arbetsbyte med Pär, man måste bokföra alla som vill arbeta.
  Mer varor och tjänster mer bokföring.
  Litet företag liten bokföring stort företag stor bokföring.
  Litet land liten bokföring stort land stor bokföring.

  Ska fler kunna arbeta och konsumera så måste bokföringen öka, bokföringen flyttar arbete till konsumtion, utan bokföring så kan vi inte konsumera det vi har eller kan producera.

 10. e skriver:

  Sa inte att du har fel, jag för fram argument för att det viktigaste måste vara att det finns pengar.
  ”Så det ENDA som hade behövt göras vore att någon bemyndigad person gav order till tryckeriet att trycka papperslappar (sedlar) och sedan dela ut dessa till folket. Då hade det inte blivit någon depression (byteshandeln skulle fungera som vanligt). ”
  Det du sa gör att Fiatpengar är bra, under vissa förhållanden.
  En del för fram att fiatpengar är grundproblemet och det stämmer inte, jag tror att det du sa kunde mildrat 30 talskrisen radikalt

 11. e skriver:

  Fiatpengar har en sak gemensamt med guldpengar, dom fungerar som betalningsmedel,
  pengar ska ses som ett betalningsmedel. (eller ett bokföringssystem som du sa)
  Gräver man upp guld och gör guldpengar så är det precis samma sak som att trycka papperspengar.
  Ett nytt guldmynt som är värt 100kr är samma sak som en ny hundralapp.
  Man får lika mycket varor i affären.

  Man kan inte gräva upp hur mycket guld som helst och göra oändligt med guldpengar, det är samma sak med papperspengar man får inte trycka hur mycket pengar som helst, lagom är bäst.

 12. bohuslanningen skriver:

  Den mest rättvisa lösningen torde vara att vi gemene man hade kunnat göra som bankerna och ”hitta på” pengar och låna ut till varandra genom samma Fiat-upplägg !

 13. e skriver:

  bohuslanningen
  Varför ska vi hitta på pengar? Det är lika dumt som att bankerna hittar på pengar.
  Riksbanken ska ge ut så mycket pengar som behövs i ekonomin.

  Guld är inte pengar.
  Pengar är ett betalningsmedel och det som vi accepterar som betalningsmedel är pengar.
  Riksbankens papperssedlar och digitala pengar är riktiga pengar.
  Gör riksbanken fler sedlar så är det riktiga pengar, att kalla nya pengar för fiatpengar är felaktigt.
  Gräver man upp guld så skulle man kalla det nya guldet för fiatguld, och samtidigt påstå att det har noll värde.

  • bohuslanningen skriver:

   E – Vi får väl sätta olika färger på sedlarna – röda för de som har något som helst samröre med Bankstersgänget och annan färg på ” riktiga ” pengar. – Eller bara helt enkelt stoppa bankernas avlats brev med ”egna sedelpressar” genom att höja kapitaltäckningsgraden till 100%. Bankerna kan därmed inte låna ut mer pengar än vad som finns sparade på banken – ja ungefär som Svensson tror att det fungerar.
   Statlig bank som SBAB hade därmed blivit den starkaste banken och räntorna vi betalar för lånen går till våra egna fickor istället för bankmaffian. Det första vi alla borde göra för att på vårt sätt som en liten kugg i maskineriet är att föra över allt ”bankeri ” till vår egen bank SBAB och byta ut hela gänget med köpta politiker i Riksdagen när tillfälle ges.
   Praktiska lösningar som fungerar bättre för var medborgare som tar steget.

   • superzeke skriver:

    Det bästa vore troligen att ersätta de skuldbaserade pengarna med skuldfria sådana och sedan bara låta bankerna låna ut dessa. Framförallt så skall bankerna inte få använda sina skulder som allmänt betalningsmedel som de gör nu.

    Endast kontanter och digitala kontanter alltså. Inga digitala krediter.

 14. e skriver:

  Det räcker inte bara med att pengarna är skuldfria det måste finnas tillräckligt med pengar, en miljard i skuldfria pengar räcker inte.

  Mängden pengar är faktiskt viktigare än om pengarna är skuldsatta eller skuldfria.

  Enda sättet att nu öka mängden pengar är att göra nya skuldfria riksbankspengar,
  Staten tar riksbankens pengar och använder dom till att betala av på statsskulden.
  Mer pengar och mindre skulder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s