Hur en bank skall fungera – allt utöver detta är att parasitera

Penningsystemet är ett bokföringssystem ungefär på samma sätt som en almanacka är ett bokningssystem. Almanackan gör att vi kan hålla reda på saker och även samverka med andra som har almanackor. Almanackan bokför händelser. Banken bokför värden.

Pengar skall aldrig betraktas som en vara som man skall göra profit på, de skall istället betraktas som ett interaktivt logistikinstrument för alla andra varor, tjänster och produktion.

Banker skall därför aldrig tillåtas att att gå med annan vinst utöver självkostnadspriset för det som krävs för att hålla bokföringen igång.

Annons
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Ekonomi och politik, Introduktion till penningreform, Penningreform. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Hur en bank skall fungera – allt utöver detta är att parasitera

 1. Josef Boberg skriver:

  Om hur banker skall fungera har jag samstämmigt med Dig tänkt och skrivit om HÄR.

 2. Lincoln skriver:

  För djävligt! Det finns inget att gnälla på! Du har sabbat dagen för mig, nu måste jag finna mening med livet någon annanstans! 🙂

  Skämt åsido, riktigt bra skrivet!

 3. Carina Agrell skriver:

  Håller med dig! Ett penningsystem som har ett inbyggt drivhjul som leder till extrema klyftor kan inte försvaras av det sunda förnuftet. Det kan inte vara meningen att många ska lida och våndas bara för att fåtalet obehindrat ska kunna ackumulera kapital. Rimliga klyftor kan vara en drivkraft för friska och idérika, men de effekter vi ser av nyliberalismens urartande – och som möjliggjorts just av detta inbyggda systemfel – det kan bara ett vettigare penningssystem rå på.

 4. Andreas skriver:

  Klart en bank liksom vilket annat företag som helst skall få gå i vinst. De kan fortfarande ta betalt för sina tjänster som kan vara bättre än andra bankers tjänster. Problemet är att de SKAPAR pengar/kredit. Och det är där de tjänar sjukligt mycket samtidigt som skuldberget ökar för alla andra…

  Kan inte fatta hur man kan se på dagens banksystem och tycka att vinsten är problemet. Problemet är att de skapar vinst åt sig själva, vilket inget annat företag kan göra. Full reserve banking för fan. Fria valutor. Nyskapande av pengar bör ske stabilt men väldigt lågt och endast användas i områden som gynnar hela samhället. Kanske vi kan få lite lägre skatt också!

 5. Farfar skriver:

  Precis så enkelt skulle det kunna vara! Men de som styr dagens system har inget intresse i att ändra något. Om ett rättvist system infördes skulle ju de gå miste om den makt ägande av skulder och inkomst av ränta innebär.

 6. Farfar skriver:

  Roligt att du börjat skriva igen. Fortsätt i den stilen:)

 7. superzeke skriver:

  Tack FarFar . 🙂

 8. kao skriver:

  Bankerna borde helt klart förstatligas. Finns ingen som helst anledning för ett samhälle att stötta ett parasitistiskt beteende från NÅGON. Varken från banker eller privatpersoner. Så fort någon kammar hem stora vinster får andra människor lida för det.

  Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s