Basinkomst och medborgarlön

Undrar om inte medborgarlön mycket förenklat skulle kunna sammanfattas ungefär så här.

Antag att det fanns en ö med 100 personer (50 kvinnor och 50 män). Alla dessa var sysselsatta och hade någon slags gemensam bokföring (av betalningsmedel) sins emellan på varor produktion och tjänster.Antag då att en av dessa personer uppfann någon slags maskin som kunde utföra all den produktion på varor, produktion och tjänster som alla dessa 100 människor redan utförde. Hur skulle då detta bokföringssystem behöva ändras ?

Ja om man fortsatte med det gamla bokföringssystemet. så skulle ju alltmer och mer av det (bokförda betalningsmedlet) överföras till ägaren av maskinen.

Ena alternativet är ju då att ägaren av maskinen destruerade allt som maskinen gjorde eftersom ingen kunde betala för det (via bokföringen).

Det andra alternativet är ju att man kunde  dela ut en basinkomst (via bokföringen) så att alla kunde ha del i allt som denna maskin gjorde.

Annons
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Basinkomst och medborgarlön

 1. Lincoln skriver:

  Bra skrivet, Janne!

  Japp, saker skapas och förstörs för att ge pengar värde i detta system. För att pengarna ska fortsätta ha värde måste sakerna gå sönder (planerad destruktion). Skrev om det här:
  http://tinyurl.com/otht5t7

  Mer på samma tema:
  Robotar kan ta över hälften av USA:s jobb
  http://www.svd.se/naringsliv/robotar-kan-ta-over-halften-av-usas-jobb_8996160.svd

  Vilket innebär att ändå mer måste förstöras och ändå fler meningslösa jobb skapa för att hålla uppe efterfrågan på pengar.

 2. superzeke skriver:

  Ja Lincoln, första alternativet år i stort sett en kopia av John Steinbecks ”Vredens druvor” där all mat som inte kunde betalas för kördes till soptippen. För säkerhets skull så förgiftades maten innan så ingen skulle våga äta den.

  Angående det här med… ”För att pengarna ska fortsätta ha värde måste sakerna gå sönder (planerad destruktion)” … så verkar det vara någon som kom på det ganska långt innan förfarandet sattes i bruk (glömt hans namn). Han besökte ledande företagare och investerare men han blev utkastad. De tyckte förslaget var helt idiotiskt. Om man skall konkurrera så måste man ju göra så bra saker som möjligt var ju den tidens uppfattning.

  Men sedan var det några som kom på att galningens förslag kanske inte var så dumt ändå. Och på den vägen är det. Märk väl att den den första ”galningens” förslag inte handlade om att tjäna pengar utan han var mer en entusiast som trodde att han kommit på något för mänsklighetens bästa.

  En annan sak som nu utnyttjas flitigt, t.ex med mobiltelefoner o.s.v är att nästa version inte är riktigt kompatibel med första. Man måste köpa till nya kontakter, anslutningar o.s.v i all oändlighet. Har ett över 70 år gammalt exempel här som är en riktig favorit..

 3. Carina Agrell skriver:

  Belysande inlägg – tack! Allt blir enklare om man skalar ner idén till en ö på 100 pers. Det är just bristen på närhet som är problemet. Komplexiteten har avskärmat folk från varandra, alla ska bo i varsin hydda – så lyxig som möjligt i förhållande till grannens. Tjänstemän gömmer sig bakom myndighetsfasader och har upphört att vara människor. Vi behöver inte längre se varandra i ögonen och vi har accepterat och upprätthåller idén om en separerad systemvärldsroll där vi är personer och inte människor. Det är lätt att vända ryggen mot hemlösa och svältande – till en viss gräns…

  Min tes är just att medborgarlönen kommer i kölvattnet av den pågående systemkraschen, initierad av politikermarionetterna, och bara i syfte att försvara den representativa ”demokratin”. Det är framför allt just tjänstemän som får lämna sina konstruerade jobb den här gången, industri- och kontorsanställda är redan bortrationaliserade, och de har accepterat sitt öde eftersom deras sociala och intellektuella kapital inte varit stort. Medelklassen har denna tyngd och utgör den viktigaste valboskapen, och vem kan se en civilekonom eller civilingenjör sitta på socialen och tigga överlevnadsmedel?

  Medborgarlönen är därför en logisk konsekvens som jag ser det. Precis som skuldavskrivningar. På sätt och vis är båda systemuppehållande eftersom det riskerar att pyramidtoppen bara sopar rent Monopolplanen och låter spelet börja om på nytt med några tillagda regler – att alla har rätt att överleva (medborgarlön) och ingen ska behöva lida för sina gamla synder (skuldavskrivningar). Det trixiga är alltså att få folk att fatta att detta inte är nog, utan att det som måste till är en monetärt finansierad ekonomi – ett nytt ekonomiskt paradigm bortom centralbanksystemet. Ett sådant skulle per automatik och redan från början omfatta direkt demokrati, medborgarlön och räntefria lån för de som behöver för och i olika verksamheter.

 4. kao skriver:

  Ett superinlägg!
  När kapitalisterna har tagit allt så kommer de upptäcka att ingen har råd att köpa deras varor längre – och bankerna kommer inte låna ut pengar till de (vi?) medelösa. Då rasar hela systemet med kapitalism ihop och det kommer ske förr eller senare. Medborgarlön är en finfin ide’ om den går att leva på, men då ska den inte sänkas bara för att en person skaffar ett jobb på 2 timmar/dag och på så vis drar in lite extrapengar.

  Ja, jag är också ‘marxist’….Groucho Marx 😉

  Kao

 5. En mycket bra liknelse. Det är exakt vad det handlar om. Det är en logisk konsekvens av automatiseringen. Medborgarlönen utgörs idag av olika typer av bidrag ex. till arbetslösa som måste försöka utkonkurrera de arbetande genom att ta arbete till allt lägre löner.

  Inget parti i riksdagen agerar realpolitiskt mot detta problem, men sätter sig ständigt i nyliberalismens båt. Vi ska sänka arbetstiden och dela på jobben. Detta var Socialdemokratins politik innan Palmemordet, Lindhmordet och Novemberrevolutionen och den påföljande korrumperade lögnaktiga ”Ja till EU”-kampanjen med påföljande anslutning till EU, något som nu fortsätter förvärras genom att MP och V stödjer det nyliberala S och deras försök till smyganslutning till TTIP istället för att ställa sig i opposition till frihandeln.

  I ett frihandelsrace mot bottnen vinner den nation som sänker skatter, välfärd och beter sig mest miljövidrigt inom EUs ramar och på så vis vinner korporationernas gunst. Arbetarklassen hålls i schack genom en massinvandring som ställer arbetarklass och arbetslösa i konflikt med varann istället för att bekämpa grundproblemet.

  Medelklass och övre medelklass börjar nu också drabbas av den allt hårdare konkurrensen om de kvarvarande jobben, även om de fortfarande lider av ett slags mentala konstlade överklassfasoner som gör att de inte ser verkligheten och ofta börjar dilla om att ”skapa jobb” och ”skapa tillväxt” när vetenskapsmännen är rörande eniga om att vi behöver nedväxt till balans med naturen.

  Arbetarna och de arbetslösa har nu grupperat sig i olika sekteristiska ideologier som ställt mot varann, där spottandet och skrikandet understödjs av de utländska krafter som vill splittra Sveriges arbetare och arbetslösa, även om alla världens folk i alla nationer och stater har exakt samma intresse, nämligen störtandet av fascistisk sekterism, störtandet av frihandeln, störtandet av TTIP, USA & EU och vårt gemensamma intresse av det broderliga delandet av den kvarvarande bördan vi kallar arbete, delandet av resurserna, skapandet av en grön omställning och skapandet av balans med naturen, den natur vi alla behöver för att överleva på lång sikt för att inte sluta i krig och kannibalism som på Påskön.

 6. superzeke skriver:

  Tack för ditt svar Martin, jag försjönk i det här med Påskön och glömde sedan att svara dig . 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s